Oscar Neckebroeck - Kerkbaljuw te Sint-Lievens-Esse - Jaren 70

Databasenummer
2397
Beschrijving
De kerkbaljuw, kerkwachter, kerkpolitie, kerkbewaarder, kerkknecht, piekenier of pijke, in de volksmond meestal suisse genoemd, was een ordebewaker in een kerk.
Omdat de kerkbaljuw werd vergeleken met de pauselijke Zwitserse Garde, wordt hij in de volksmond meestal aangeduid als suisse.
Tot de taken van de suisse behoorde het ophalen van de priester in de sacristie, en hem na de mis weer voor te gaan naar de sacristie.
Tijdens de eredienst lette hij erop dat de jongeren niet zaten te praten en ging hen aanmanen om stil te zijn.
Of de duivenmelkers achteraan in de kerk, die ongeduldig werden bij een lange preek omdat hun duiven moesten vallen, werden ook tot de orde geroepen
Tijdens de consecratie stond de suisse vooraan in de middengang van de kerk en salueerde.
Hij droeg een indrukwekkend zwartlakens uniform: broek met goudgalon op de zijkanten, mooie lange slipjas of mantel, tot aan de hals gesloten, en een steekhoed.
Mantel en hoed waren afgeboord met goudgalon en voorzien van koperen of vergulde knopen. Daarbij droeg hij een brede ban­de­lier (schouderriem) van dezelfde stof die op identieke wijze versierd was en waarop in vergulde of goud ge­borduurde letters vermeld was: "Politie", "Police", "Eerbied" of "Eerbied in Gods Huis"
De suisse was symbolisch gewapend met een soort van hellebaard.

 

Fotodatum
Periode: 01-01-1970 - 01-01-1975
Fotograaf
Archief
Copyright
©Herzele in Beeld
Locatie
Sint-Lievens-Esse
Personen
Oscar Neckebroeck
Labels
Kerkbaljuw
Ga terug...Contacteer ons over deze foto
Reclamebanner

De partners van Herzele in Beeld doen de nodige inspanningen om de wettelijke bepalingen in verband met de intellectuele eigendom van de getoonde beelden te respecteren.
De auteursrechten op en het eigendom van het merendeel van de beelden liggen bij de betrokken partners. Andere beelden werden opgenomen met toestemming van diegene die de auteursrechten bezit. Van sommige beelden konden de auteursrechten niet worden achterhaald.
Als je toch meent dat één van de partners ongewild het auteursrecht van een fotograaf of diens erfgenamen of het portretrecht heeft geschonden, neem dan contact op met de webmasters via het contactformulier. Vermeld hierbij het fotonummer van het beeld in kwestie. De webmasters verwittigen dan de betrokken partner zodat de situatie kan worden rechtgezet.
Voor elk gebruik van een beeld moet u toestemming verkrijgen van de instelling die het origineel beheert en moet u de herkomst correct vermelden.