ALBUM: Religieus erfgoed - Sint-Martinus Herzele

Albumbeschrijving

Naast het immateriële erfgoed van onze gemeente willen wij ook een overzicht brengen van het erfgoed onroerende goederen.
Wij willen eveneens een beeld brengen van de begraafplaatsen.
Vooral bijzondere graven welke zeker voor bewaring vatbaar zijn zullen ruimschoots aan bod komen.

De vroegste vermeldingen van de Sint-Martinuskerk dateren uit de 10de eeuw. Tot in het begin van de 20ste eeuw behield de Sint-Martinuskerk haar middeleeuws volume. Tussen 1912 en 1914 werd westelijk een neogotische nieuwbouw neergezet. Vandaag is het de hoofdkerk van de parochie Herzele-Houtem.

De Sint-Martinuskerk is een kruiskerk met een deels ommuurd kerkhof. Bij het binnenkomen in de kerk kan je vijf prachtige glasramen bewonderen die tussen 1934 en 1955 werden geschilderd. De torenromp is ongewoon. Elke zijde is op een ander wijze doorbroken met spitsboogvormige galmgaten.

Sint-Martinus, ook wel bekend als Maarten van Tours, was de bisschop van Tours. De legende gaat dat hij op 15-jarige leeftijd de helft van zijn mantel gaf aan een bedelaar, die een verschijning van Jezus bleek te zijn. Maarten kon maar de helft van zijn mantel geven omdat de andere helft eigendom was van Rome. Zo werd Sint-Martinus het symbool van naastenliefde.

De partners van Herzele in Beeld doen de nodige inspanningen om de wettelijke bepalingen in verband met de intellectuele eigendom van de getoonde beelden te respecteren.
De auteursrechten op en het eigendom van het merendeel van de beelden liggen bij de betrokken partners. Andere beelden werden opgenomen met toestemming van diegene die de auteursrechten bezit. Van sommige beelden konden de auteursrechten niet worden achterhaald.
Als je toch meent dat één van de partners ongewild het auteursrecht van een fotograaf of diens erfgenamen of het portretrecht heeft geschonden, neem dan contact op met de webmasters via het contactformulier. Vermeld hierbij het fotonummer van het beeld in kwestie. De webmasters verwittigen dan de betrokken partner zodat de situatie kan worden rechtgezet.
Voor elk gebruik van een beeld moet u toestemming verkrijgen van de instelling die het origineel beheert en moet u de herkomst correct vermelden.