ALBUM: Grafkapel De Kalvaer

Albumbeschrijving

"Ach wat schonen boom des levens"

De grafkapel De Kalvaer, een getuige van teloor gegane volksdevotie, dateert van het derde kwart van de 18de eeuw en werd in de 19de eeuw aangepast en hersteld. Het geheel bestaat uit een eenbeukige kapel met calvarie, een betonnen platform als omgang en de grafkapel, ingewerkt in een grotimitatie. De kapel is omgeven door leilinden.

Op de hoek van de Gentweg met de Armstraat moet reeds vóór 1640 een calvarie hebben bestaan, dit volgens A. Sanderus' kaart van het Land van Aalst.

De eenbeukige kapel is een bakstenen constructie met gecementeerde gevels waarop een imitatie natuursteenverband is aangebracht. Een leien zadeldak steekt met een windbord over een grotendeels opengewerkte voorgevel uit en wordt bekroond door een smeedijzeren kruis. Bij de achtergevel loopt het dak tegen een als deksteen met cement beklede lijst die op een kruis eindigt. De bakstenen kern en de dakconstructie gaan terug tot de tweede helft van de 18de eeuw.

De voorgevel die nagenoeg volledig is geopend vormt eigenlijk een portiek met aan weerszijden een beeld op sokkel, Maria en Johannes voorstellend, en in het midden een groot houten kruis waarvan het Christusbeeld is weggenomen. Uit de zijde van dit Christusbeeld ontsprong een bloedstraal - gevormd door rood geverfde ijzerdraad - die bij de voet van het kruis werd opgevangen in een door een 'zwevende' engel gehouden kelk. Boven het Christusbeeld was een banderol als praalboog geplaatst met twee gevleugelde engelenkopjes en de tekst "Ach wat schonen boom des levens" (het chronogram 1765 vormend). Bij de beelden aan weerszijden van het kruis hangen lantaarns die de calvarie 's avonds verlichtten. Het interieur is op het moment van bescherming (1996) nagenoeg leeg op een beeld na dat vermoedelijk afkomstig is uit de onder de dubbele trappenpui en voor de kapel gelegen ruimte waarin beelden waren opgesteld rond een liggend beeld van de dode Christus.

Deze taferelen bevinden zich echter in een zeer slechte staat. Achteraan wordt de omgang afgesloten door een bakstenen muur die grenst aan de aanpalende eigendom. De borstwering die de bovenomgang op kapelniveau afsluit bestaat uit ijzerwerk dat als een imitatie van takken met cement is omkleed. Aan de voorzijde bereikt met het platform via de dubbele trappenpui die met een rotsimitatie als grot is uitgewerkt en een borstwering heeft zoals die bij het platform. Vooraan in de gerotste wand bevindt zich onder de trappen de toegang tot het 'graf'. Het platform met borstwering en de met rotswerk beklede trappenpui dateren waarschijnlijk van het begin van de 20ste eeuw.

Vijf leilinden met een stamomtrek variërend van 0,98 meter tot 1,67 meter omgeven de rechterzijde van de kapel, doch tot de jaren 1950 was de kapel aan drie zijden door leilinden omgeven.

Bron : Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen

De partners van Herzele in Beeld doen de nodige inspanningen om de wettelijke bepalingen in verband met de intellectuele eigendom van de getoonde beelden te respecteren.
De auteursrechten op en het eigendom van het merendeel van de beelden liggen bij de betrokken partners. Andere beelden werden opgenomen met toestemming van diegene die de auteursrechten bezit. Van sommige beelden konden de auteursrechten niet worden achterhaald.
Als je toch meent dat één van de partners ongewild het auteursrecht van een fotograaf of diens erfgenamen of het portretrecht heeft geschonden, neem dan contact op met de webmasters via het contactformulier. Vermeld hierbij het fotonummer van het beeld in kwestie. De webmasters verwittigen dan de betrokken partner zodat de situatie kan worden rechtgezet.
Voor elk gebruik van een beeld moet u toestemming verkrijgen van de instelling die het origineel beheert en moet u de herkomst correct vermelden.